Звісно розкажу. Далі багато тексту, але коротше не вийшло, вибачте. Кому про це нецікаво, просто прогорніть
Найголовніше - це мати (купити) нітрітну сіль. На всяк випадок відразу скажу, бо багато хто побоюється її: у кілограмі ковбаси вміст цієї речовини десь втричі менший ніж в найнатуральніших органічних бурячках. Тож боятися нітріту натрію не треба.
Бажано мати ваги маленькі, щоб можна було відважити точні грами, але для самого початку достатньо й мірних (по 5 і 15 мл) ложечок. Якщо саме ковбасу робити, то треба чи м'ясорубку з насадкою для ковбасок, чи шприц (в мене для печива :)) і оболонки чи кишки.
Якщо в'ялити цільні шматки м'яса, то ще потрібні нові випрані капронові шкарпетки чи колготки (це не дуже професійно, але для домашніх початківців найлегше й найдешевше).
Простіше за все зав'ялити яловичини пісний оковалочок грамів на 600-700 (і краще одразу два-три таких :)). На кожен кілограм м'яса 27-30 грамів солі (це дві мірних ст.л. по 15 мл котрі). Обсипати рівні шматки м'яса сіллю зо всіх боків і покласти в накритому контейнері чи в пакеті до холодильника (+2 градуси). Солимо тиждень, якщо шматки менші за кілограм кожний, якщо більші - то півтора-два тижні. Треба один раз на день перегортати шматки на інший бік. Можна робити їм легкий масаж, але мені ліньки :)
Потім виймаємо м'ясо, обсипаємо будь-якими спеціями, які нам подобаються (мелена паприка, коріандер, чаман і т.ін.). І дали пхаємо кожен шматок м'яса до персональної шкарпетки, котру зверху зав'язуємо на вузол.
Вішаємо в тіні у прохолодному місці (ідеал 12-15 градусів, 75-85% вологості, 0,5-1 м/с вітерець). Між шматками повинно бути 4-5 см відстані, щоб вітерець обвівав. В мене просто шафа з дірочками на балконі, раз на день відчиняю двірцята і провітрюю її, восени цього достатньо. Температура змінюється від 7 до 17 приблизно, жодного разу нічого не зіпсувалося.
А далі найскладніше - чекати два-три тижні і не чіпати те м'ясо. Ми полюбляємо більш насичений смак, тож зазвичай в'ялемо місяць чи трохи більше.
Мене не буде днів зо три-чотири, десь у середу зможу подробиці дати й про інше, якщо ще буде цікаво.